Monday, July 30, 2012

Nota Kawin 63 : Nota Travel : Taman Negara Johor (bhg. 2)

salam, dah lama rasanya tak sambung. haritu janji bukan main lagi. hahaha.
ok, this is the 2nd part. ketibaan di Johor National Park Corp (JNPC) punya facilities.
kat sini ade chalet, ade dorm n ade jugak tapak untuk berkhemah.
so, semasa berurusan dengan JNPC before masuk dalam taman negara, kita dah kena book siap2 ape kemudahan yang kita nak.
basically ade 2 tempat untuk stay. untuk kali ni sati stay kat visitor complex kg.peta.
next post sati tunjukkan 1 lagi tempat yang ade accommodation facilities.
nama dia NERC. 

so, jom layan gambar je banyak2. cerita tapi tak ade gambar pun xbest.

dah sampai !

geological map TNER kg peta.
Visitor complex-NERC-Kuala Jasin- Kuala Marong (ade cabang pegi tasik air biru)
- Air Terjun Upih Guling -Batu Hampar- Air terjun Takah Kunyit- Air  Terjun Buaya Sangkut.
 sati hanya sampai ke Air terjun Upih guling je last time masuk. this time masuk since dia adelah short trip, kitorang pegi Kuala jasin je. kalau pegi sampai kuala jasin, pegi pagi, balik tengah hari. kalau pegi upih guling, pegi pagi balik petang. kalau buaya sangkut? pegi pagi, sangkut kan diri (acah je) n balik next day lah kot?

ni peraturan sila ikut

entrance office di visitor complex



rasanya yang baju merah tu andik. tak sure pulak. dia ni staff JNPC.
yang baju putih tu, our head of group. dia memang jaguh masuk tempat2 macam ni.



ni mode of communication. sape ade henfon canggih sekali pun,
mmg tak ade coverage kat sini ok. melainkan beberapa spot je ade.
itu pun segan je nak dapat coverage. 









ni jambatan sudah roboh. kat hujung sebelah kanan tu dulu ade jambatan gantung.
selepas banjir besar di johor, jambatan tu dibawak air. entah bila boleh buat baru


nanti sati sambung tunjuk gambar lagi. =) 

No comments:

Post a Comment