Sunday, January 13, 2013

Resepi : Flat bread

Bahan roti :
Tepung
Mauripan,
Air, 
Garam,


Bahan topping : 
Daging,
Salad,
Bawang besar,
Planta, 
*Rempah kari,
*Serbuk lada,
Garam,
Gula,
Asam jawa,
*Kicap manis,
*Sos tomato,
*Sos cili


Semua yg bertanda * tu terpulang ikut suka hati anda. Nak manis ke, pedas ke, masam ke, hitam ke, merah ke... Ok? Boleh masukkan atau x, adjust ikut kesukaan anda.

Cara membuat roti :
Gaul tepung dan garam,
Bancuh mauripan dengan air yg suam sikit utk speed up the yeast utk bertindak,
Mix them sampai jadi dough,
Tutup bekas adunan dengan kain lembab,
Biarkan rest selama 45mins-1hour,
Masa ni dough ni dah mengembang,
Potong ikut berat or size yg kita suka, bahagi2kan,
Rehatkan lagi dough2 kecil ni selama 30min,
Lepastu canaikan sampai leper,
Masak atas kuali leper tanpa guna minyak.

Cara membuat topping:
Panaskan kuali, masukkan planta,
Tumis bawang besar,
Masukkan daging,
Masukkan semua bahan perasa mengikut kesesuaian,
Masak hingga sedap dan kering.
Hidangkan seperti gambar, tujuan sayur diletakkan sebgai pelapik bagi mengelakkan kuah dari daging membasahi flat bread.
Tp kalau nk masak daging tu berkuah, kita boleh la makan flat bread cicah daging berkuah tersebut.

Nota: resepi sati xda sukatan sebab sati xsukat bahan yg sati guna. Haha. Yg penting, masak dengan kasih sayang.

1 comment: