Monday, January 14, 2013

Travel : Melbourne

Salam,
Setelah basi trip ke melbourne(mel) ikut husband, baru nak hapdate. Hahaha. Layan kan ajelah. Ni pun dok hapdate dari phone je. Nampak x betapa tak rajin nya sati? Hohoho

Sati g mel hari khamis malam. Naik je kapal, 2 jam je tahan, lepas tu dah pengsan. Hahaha. Dah siang tu kerja mcm tak plan nak g mel pun. Mmg patut la cepat pengsan. Tp thanks to hubby sbb sempat dtg jenguk wife dia walaupun sibuk kerja kat depan.

Sampai mel dh pagi. Sampai hotel pulak dh tengah hari. Kitorang stay kat Novotel on Collins St. Betul2 terletak kat town. So nak pegi mana2 boleh kata walking distance la. So bila dah sampai tu kitorang keluar sekejap tapau kebab, dah makan n settlekan ape yg patut, kitorg tido. Petang nk pkul 5 tu keluar jenjalan sampai la sunset.

Jenuh jugak nak tunggu sunset masa summer. Pkul 8stgh baru nak gelap. We had a wonderful time that evening. Sempat window shopping jugak. Survey corelle utk mak. Fyi, corelle kat sini murah. Tp not everything from usa. What? Yup yup. Cawan dia made in china. Yg lain semua made in usa. Patut la berat n murah. Tp yg nak pakai tu pinggan dia. So berbaloi la. Kat malaysia, corelle plain tu je set of 16 dah 300hengget. Kat sana, 2 set bleh dpt 4ratus lebih untuk yg corak punya. Kat msia 1set dlm 5hundred or more.

Kat mel ni sangat banyak street performance. Tapi diorg ni very smart and clean jugak. Ade yg berucap beriya2. Ada yg main alat muzik. Yg tiru elvis pun ada. Street magician ada. Yg buat art mcm crafted name n ada groups of people yg berjalan sambil nyanyi religious chantings. Yang menyanyi sangat la banyak. Yg menari pun ade. Tp paling sati suka tgk a young lady berjalan dengan bunny rabbit sambil promote good dental practice. Bawak berus gigi besar tu skali ke sana sini.

Satu yg sati xsempat nak adapt adalah waktu kedai beroperasi.  Bayangkan pukul 5 petang mall n kedai dh tutup. Ade a few yg buka tp kebanyakannya tutup. N kebetulan masa pegi tu weekend, so mmg hari org clubbing sampai xmuat kedai ade lah. Nightlife dia mcm kl la kot. Tp without the shopping malls tmpt budak2 remaja melepak.

Jom layan gambar. Nanti sambung kat post lain pulak.

sati terjumpa patung ni 'beratur' kat lampu isyarat. cool kan?

Flinder Street Station, siang & malam

street performance

town area

street art & activity

Yarra River Melbourne landscape 

3 comments:

  1. Bestnya...teringin nak pergi melbourne plak..tp xtau bile..next next year la kot..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa makan kebab dia. huhuhu. kat malaysia xjumpa kebab besar tu

      Delete
  2. kebab besar tu eh..kenyang kan..huhu..btw, feel free to visit my blog =) http://nida-razak.blogspot.com

    ReplyDelete