Monday, April 23, 2012

Nota Kawin 33 : Vendor Kad Kahwin

Salam,

Agak lama tak update blog. sebabnya, xde persiapan sangat. haritu menunggu design kad kawin n stick figure untuk guestbook. last thursday dah dapat design card from my friend. dia yang bertanggungjawab utk design my wedding card, tq tag n button badge.

bila kawan dah bagi design (belum final editing) untuk i bawak jumpa printer, i pun dengan joyahnye pegi jumpa 2 printer@tukang print yang pernah berurusan dengan office i. mereka adelah Vendor 1 dan Vendor 2. Both vendors adelah melayu. dengan harapan nak tolong bangsa sendiri.

Mula-mula i g jumpa vendor 1. kebetulan i lalu depan kedai dia lepas balik dari buat valuation kat site yang i jaga. kitorang duk borak2. dia kata dia akan minta quotation daripada her printer. sbb dia pun buat design je. ok xpe lah. since my dad dah kenal dia lama, i said ok, i tunggu her quotation. tp yang kelakarnye, boleh Vendor 1 ni panggil i 'NURUL'. dia duk nurul nurul nurul sepanjang discuss tu. i xnak la bagitau nama i sebenarnya bukan nurul. takut dia malu. =p kalau ade rezeki, nti dia tgk kad, xde nurul, dia tau lah. hehe.

So friday pulak i call Vendor 2. Vendor dua ni mmg printer yang ade machine semua. quite big la dia punya production house. dia punya staff yang entertain customer pun ade 3 orang. nampak macam sibuk. Vendor 2 ni buatkan office punya letterhead. i tau service diaorang mcm lambat skit dengan alasan ikut queue customer. ok fine lah. i tanya awal2. (sebenrnya pernah bertekak sebab letterhead diorang buat smpai lambat gila. kitorang terpaksa photostat letterhead lama untuk guna) tapi duk fikir nak tolong bangsa sendiri, i tanya jugak.

i tunjuk la design yang kawan dah buat tu. simple design. embossed card with no inlay. cream or pearl colour. black letterings. simple je description yang diberi. tau staff yang entertain i jawab ape?

1) design ni xboleh buat sbb kalau diorang embos, nti takleh print yang dalam tu kasi cantik.
(wei hello, ko print dlu, pastu emboss la. bukan the other way around. ni Vendor 1 bagitau caranya)

2) i terangkan method print-then-emboss tu kat PIC tu. lepas tu dia cakap, sini xbuat method tu. kalau nak jugak, pegi la cari kat KL!. (wehhh... ko ni nak bisnes ke x? suh customer gi cari tempat lain pulak. dah la cara cakap mcm kurang ajar. panas je hati)

3) i dengan lembut hati nya tanya, kalau card emboss dalam letak inlay tu, boleh ke? nak mudah kerja. she said boleh! haa.. belasah je lah. dia pulak dk suggest suh tukar2 design card. heyh.. mcm2 hal.

4)since dah lembut hati, i tanya la price dia mcm mana? nak quote untuk 700pcs untuk jemputam side perempuan, 500pcs untuk jemputan side lelaki atau 1200pcs untuk combined card (dengan harapan 1200 cards lebih murah) tau dia jawab ape?

i-500pcs card : RM2.80/pc
ii-700pcs card : RM2.80/pc
ii-1200pcs card : RM2.80/pc

hahaha...i x copy paste harga di atas. memang itu la harga yang dia quote. xkesar berapa keping card pun, harganya fixed. ape ke bongoknya i rasa time tu. mcm ni ke buat bisnes? oh ye, lupa nak bagitau, hrga yang dia quote tu tak masuk sampul card. kalau nak sampul card, dia charge 1 box (isi 500pcs sampul kosong) harga RM 70. so kalau card 1200, i kena beli 2box at least. weihhh.. come on la. sampul slalu org dah include in harga card. tu siap printed punya sampul. sakit jiwa sakit jiwa sakit jiwa. mcm ni ke nak bisnes? mmg susah la.

5) PIC terebut offer 1pc bunting kawin for free kalau i tempah dengan company diorang. oh no thank you! xteringin bunting tu. buat ape bunting free kalau harga yang korang quote dah mahal mcm haram. benci betul dengan dia offer free bunting tu. kalau bagi 7, boleh jugak consider sebab harga ko mahal gila ok!

oleh kerana tak puaas hati tu, i senyum xikhlas n minta diri untuk balik. mcm sampah je printer yang satu ni.

p/s: sape nak cari kad kawin kat seremban, sila berhati2 dengan vendor yang no 2 ni. production house dia kat senawang.

misi mencari printer kad kawin masih diteruskan !

2 comments:

  1. cuba try contact dia ni..


    kita print kat dia.. cuba try tanya dia..

    ReplyDelete